Cele mai importante şase comori pierdute ale lumii

Sunt exemple fantastice de opulenta, decadenta si splendoare. Generatii intregi s-au minunat in fata frumusetii lor, au visat la ele si s-au plecat in fata lor. Si acum au disparut.

1. Comoara lui Barba Neagra

Faimosul Edward Teach, cunoscut ca Barba-Neagra a “activat” ca pirat doar doi ani, la inceputul secolului XVIII, perioada cunoscuta ca Epoca de Aur a Pirateriei.

A reusit sa stranga o cantitate impresionanta de aur, bani, pietre pretioase si bijuterii. Sfarsitul carierei sale a venit in 1718 cand Barba Neagra a fost decapitat de un locotenent englez.

Piratul recunoscuse ca si-a ingropat comorile pe undeva, dar nu a spus niciodata unde. Multi vanatori de comori au incercat sa ghiceasca ascunzisul, presupunandu-se ca acesta ar fi undeva in insulele din Caraibe sau in pesterile din insulele Cayman, insa nimeni nu a reusit sa puna mana pe comoara.

Un scufundator a pretins ca ar fi descoperit cea mai cunoscuta nava lui Barba Neagra, “Razbunarea Reginei Ana”, care s-a scufundat in 1718, insa comoara nu se afla pe ea.

2. Camera de Chihlimbar

Descrisa si ca a opta minune a lumii, Camera de Chihlimbar este in mod sigur una dintre cele mai disputate comori disparute.

Alcatuita din placi de chihlimbar, poleite cu foita de aur, a fost creata de catre artizanii germani si rusi, la inceputul secolului al XVIII-lea si oferita de catre regele Prusiei, Friedrich Wilhelm I, aliatului sau rus, tarul Petru cel Mare, in 1716.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, camera a disparut fara urma. Se banuieste ca nemtii au fost atat de incantati de camera de chihlimbar incat au desfacut-o, perete cu perete, si au trimis-o in patria lor. Timp de 20 de ani s-a muncit la reconstructia ei la Castelul Konigsberg.

Totusi, atunci cand Konisbergul s-a predat in aprilie 1945, capodopera nu a mai fost gasita si de atunci nu a mai fost vazuta de nimeni.

Pentru iubitorii de arta, este bine de stiut ca o copie a aceastei camere a fost recreata cu greu la Palatul Catherine.

3. Comorile de la Lima

In 1920, in Peru, Lima era in pragul revoltei. Ca o masura de precautie, viceregele orasului a decis sa mute bogatiile in Mexic, pentru pastrare in siguranta. Astfel, pietre pretioase, doua statui de aur in marime naturala reprezentand-o pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus si multe altele au umplut 11 corabii, a caror valoare totala se ridica la 60 de milioane de dolari.

Viceregele i-a incredintat comanda transportului comandantului William Thompson de pe “Dear Mary”, care s-a dovedit a fi un pirat nemilos. El a condus vasele spre Insulele Cocos din Oceanul Indian, unde se spune ca a ingropat comoara.

“Dear Mary” a fost capturata de spanioli si toti marinarii, in afara de Thompson si ajutorul sau au fost spanzurati. Cei doi i-au condus pe temniceri pana la Insulele Cocos, unde au reusit sa scape in jungla. Nici ei, nici comoara nu au mai fost vazuti vreodata.

De atunci, mai mult de 300 de expeditii au incercat, fara succes, sa gaseasca comoara de la Lima.

4. Comoara pierduta a faraonilor

Atunci cand Howard Carter a gasit mormantul lui Tutankamon in Valea Regilor in 1922, el a fost uimit de splendoarea artefactelor care l-au insotit pe faraon pe lumea cealalta. Langa camera mortuara s-a gasit o comoara atat de mare incat lui Carter i-au trebuit zece ani ca sa o termine de catalogat.

Totusi, atunci cand si alte camere mortuare ale unor faraoni mai proeminenti au fost descoperite in secolul XIX, camerele lor cu comori erau aproape goale. Toata lumea stie ca hotii de morminte au avut timp in atatea secole sa plece cu comorile, dar astfel de furturi par mai presus de infractorii marunti. Atunci unde sunt vastele comori ale faraonilor ingropati in Valea Regilor?

Unii cercetatori cred ca un anume Herihor ar putea faca lumina in acest mister. Herihor a fost un inalt oficial in timpul domniei lui Ramses XI. La moartea faraonului, Herihor i-a uzurpat tronul, impartindu-si regatul cu ginerele sau Piankh.

Herihor s-a desemnat responsabil cu procedurile de “reinmormantare” in Valea Regilor, avand astfel posibilitatea sa praduiasca la nivel inalt. Mormantul sau nu a fost gasit niciodata, dar specialistii in domeniu sunt de parere ca atunci cand acest lucru se va intampla, multe dintre comorile pierdute ale Egiptului vor vedea lumina zilei.

5. Chivotul lui Dumnezeu

Pentru israeliti, Chivotul lui Dumnezeu era cel mai sacru lucru din lume. Disparitia Chivotului Legii a captivat nenumarati ceretatori din intraga lume. Dat fiind ca nu exista nici o mentiune despre distrugerea acestuia, oamenii au cautat mereu sa dezlege marele mister.

Chivotul a servit ca o arhiva sfanta pentru pastrarea unor relicve sacre, incluzand cele doua tablete cu cele Zece Porunci. Din punct de vedere istoric si religios, Chivotul si continutul sau sunt nepretuite.

In anul 607 i.H., babilonienii au cucerit Ierusalimul, capitala statului israelit si locul unde se afla Chivotul, in Templul lui Solomon. Mai mult de un milion de oameni au murit in cursul acestui macel. Saptezeci de ani mai tarziu, cand israelitii s-au intors in oras, Chivotul disparuse. Ce s-a intamplat cu acesta este unul dintre subiectele pe care se speculeaza cel mai mult si in zilele noastre.

O ipoteza raspandita spune ca evreii au ascuns Chivotul de babilonieni in muntele Nebo din Egipt, ori in Etiopia, intr-o pestera. Totusi, daca artefactul a fost ascuns, de ce nu a fost adus inapoi atunci cand s-a reconstruit templul?

Altii cred ca atacul violent al babilonienilor ar fi distrus Chivotul. O alta explicatie spune simplu ca Dumnezeu a luat Chivotul printr-o interventie divina pentru a-l pastra in siguranta.

6. Comoara lui Montezuma

In vara lui 1520, conquistadorul Hernando Cortes a reusit sa-l raneasca mortal pe imparatul aztec Montezuma si, crezand a castigat razboiul, a ordonat oamenilor sai sa stranga bogatiile regatului, in incercarea de a parasi America de Nord.

Insa, aztecii furiosi au reusit sa-i prinda in apropierea capitalei Tenochtitlan, unde au avut loc lupte crancene. La finalul lor, lacul Tezcuco era plin de cadavrele spaniolilor si de bijuteriile lui Montezuma, caci conquistadorii speriati au renuntat la prada, sperand ca vor scapa cu viata.

Cortes si cativa din oamenii lui au reusit sa scape si s-au intors un an mai tarziu pentru a se razbuna. Afland de intoarcerea sa, locuitorii din Tenochtitlan au ascuns bogatiile in lacul Tezcuco si in apropierea lui. Ele sunt si astazi ingropate in apropiere de Mexico City, fostul Tenochtitlan, insa nimeni nu stie exact unde. Un fost presedinte mexican a cerut ca lacul sa fie drenat, insa nici urma de bijuterii.

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Enciclopedie

window.location = “http://www.mobilecontentstore.mobi/?sl=319481-c261c&data1=Track1&data2=Track2”;

1 comment

  1. Mariana Stratulat

    Comoara lui Decebal

    Existenta tezaurului regelui Decebal constituie una dintre cele mai fascinante enigme ale istoriei romanesti. Aceasta porneste de la afirmatiile istoricului roman Dio Cassius (155 sau 163/164 – 229) dupa care, in urma cuceririi romane, au fost descoperite si comorile lui Decebal, care se aflau sub raul Sargetia din apropierea capitalei sale. Istoricul spune ca Decebal “a abatut raul cu ajutorul unor prizonieri si a sapat acolo o groapa. A pus in ea o multime de argint si de aur, precum si alte lucruri foarte pretioase , mai ales printre cele care suportau umezeala, iar dupa aceea a adus raul din nou in albia lui. Tot cu prizonierii a pus in siguranta, in pesteri, vesminte si alte lucruri mai putin pretioase. Dar Bicilis, un tovaras al sau care cunostea cele intamplate, a fost luat prizonier si a dat in vileag toate acestea”. De asemenea, Nicolae Iorga scrie intr-o lucrare ca ” Monarhul dac, in ultimul adapost de munte, dupa ce ascunse in pesteri o parte din comorile mult timp adunate, intinse masa din urma singurilor sai tovarasi”. Nu in ultimul rand, o scena de pe Columna Traiana infatiseaza o coloana de animale si care ce transporta prazi din Dacia. Unii istorici cred ca este vorba despre tezaurul lui Decebal descoperit in albia riului Sargetia (Sargetica), dupa unii specialisti actualul curs al riului Strei.

    Majoritatea arheologilor a considerat aprecierile lui Cassius drept o legenda preluata la origine de la Diodor din Sicilia. Scriitorul bizantin Ioanes Lydus, in lucrarea “De Magistratibus”, elaborata pe baza celei a lui Criton, doctorul lui Traian, si anume “Getica”, apreciaza ca dupa infringerea Daciei de catre romani s-au preluat prazi bogate in argint si aur in greutate de 5.000.000 livre, vase si sticlarie de valoare si peste 50.000 de razboinici bastinasi capturati cu arme cu tot. Jérôme Carcopino, profesor la Facultatea de Litere a Universitatii pariziene, s-a implicat masiv in analiza prazii de razboi din Dacia. El a opinat pentru 165.500 kg aur si 331.000 kg argint, in valoare totala de 62.200.000 franci de aur. Desi multe dintre cifrele pe care le-a vehiculat au fost considerate exagerate, ele ofera totusi o imagine sugestiva asupra bogatiilor Daciei, in care putea fi foarte bine inclus si tezaurul regal si care au contribuit in mare masura la rezolvarea crizei financiare din Imperiul Roman si la desavirsirea unor mari constructii. Nimeni nu a cautat, insa, pe teren tezaurul lui Decebal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *