Revelatia

Articol scris de dl Sergiu Alex, in urma concertului de aseara din Cluj Napoca.

Bogdan Ota -Revelatia

“Concertul de la Cluj a lui Bogdan Ota, pianistul plecat din Botoşani în Norvegia, spre a cuceri lumea, a fost, prieteni melomani, un triumf. Era, oarecum, de aşteptat acest lucru: aflându-mă de câteva luni bune între organizatori, între mangerii de concert, regizori, sunetişti şi alături de artist, ştiam – avant la lettre – şi încă în amănunt, că se pregăteşte un eveniment , cum scrie pe afiş, „uriaş, electrizant, copleşitor şi cutremurător”. Se vor fi întrebat melomanii înainte de concert: chiar aşa să fie ? , pentru că aceste cuvinte păreau a fi, cum şi sunt, artificii de reclamă.
Încerc a da nu un răspuns, ci, poate, mai multe.
Da, uriaş! De ce? Adierile de vînt, adică gândurile de început ale evenimentului, primele date furnizate de staţiile locale de observare a fenomenului de-abia început, au indicat tendinţa clară şi rapidă: vine furtuna! Ea a pregătit un concert care, opintit la extrem, a adunat toată energia dimprejur, şi s-a transformat în uragan. Iar revărsarea lui, pe scena Operei Naţionale din Cluj a fost, de-a dreptul,uriaşă! Urmarea: un teren „răvăşit” de muzica apelor cînd învolburate cînd senine şi mângâietoare ale Zilei Mâniei, Day Of Wrath, omonimul titlu al proaspătului şi preţiosului album al lui Bogdan Ota.
Da, electrizant! Cîtă forţă, cîtă pasiune, cît rafinament! O îngemănare unică şi meşteşugită de componente multimedia a făcut din concertul acesta o culme greu de egalat. De oricine şi oricând.. După ce ai consimţit să te predai cu totul învăluitoarei muzici a lui Bogdan, constaţi, uimit la culme, la fortissimo ca şi la pianissimo, că în sufletul tău locuieşte ceva ce nu ştii a mai fi avut vreodată. Se numeşte extaz muzical, e parcă ambrozie muzica aceasta şi, uite, zeii s-au învoit a te lăsa s-o guşti! Ce onoare!
Da, copleşitor! Dacă-ţi susură Reverie, sau Dream Within a Dream, două dintre piesele CD-ului de şapte stele din şapte, afli, fără să fi ştiut, că Cerul are trepte de nepătruns pentru păcătoasa fire umană. Afli că acolo, există cu adevărat senin, tihnă şi pace , că acolo este tărâmul care zămisleşte o asemenea muzică şi că Dumnezeu, binevoitor, ne binecuvîntează cu ea prin harul unui copil de-al său – artistul. Constatînd asta,nu simţi atunci că eşti copleşit?
Da, cutremurător! Nu numai la propriu, pentru că Nordic Sonata Orchestra împreună cu Bogdan Ota sunt acum o materie densă, ce nu poate fi dizlocată de nimeni şi nimic omenesc… Invadat, acolo în scaunul tău din sală, de fiorul magic al clapei apăsate pe claviatură, sau de mîngîierea ca o adiere parfumată a sunetului de vioară sau violoncel, devii, încet-încet, parte în edenul magnific al concertului. Pur şi simplu, nu mai eşti auditor, simţi că faci parte dintr-un întreg şi te-nvoieşti cu drag a face asta…
Plecat să cucerească lumea, Bogdan Ota, s-a regăsit mai întâi pe sine şi arătîndu-i-se asta, a primit în dar, pentru noi, pianul care apropie Cerul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *